Eurovision: Så funkar röstningen

12 maj 2022

Ikväll i semifinal 2 kan tv-publiken i Sverige vara med och rösta via SMS eller telefonsamtal. Röstningen börjar efter att sista bidraget är framfört och pågår under ca 15 minuter.   

Telefonnummer vid röstning ESC, Semifinal 2:  099-212 01 upp till 099-212 18. Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 18.  Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor + eventuell trafikavgift. 

Telefonnummer vid röstning i ESC, Finalen:  099-212 01 upp till 099-212 25. Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 25.  Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor.  

1. I varje semifinal tävlar länderna om 10 platser till finalen.    

2. Man kan inte rösta på sitt eget lands bidrag, svenska telefonnummer kan inte rösta på Sverige. Med en svensk mobil kan man endast rösta i den svenska röstningen. Är man utomlands är det inte säkert att man blir uppkopplad av det lokala nätet.   

3. I finalen tävlar 25 bidrag – 10 från tisdagen, 10 från torsdagen och de så kallade ”Big Five” som vid sidan av Italien, också vinnaren från 2021, är Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien. Dessa länder är, liksom vinnaren av fjorårets tävling direktkvalificerade till finalen eftersom de ger det största ekonomiska bidraget till EBU. I finalen röstar alla länder som deltar 2022.

4. Alla länder har utsett en jury om fem personer vars röster vägs ihop med tv-publikens röster och tillsammans utgör den slutliga poäng som landet delar ut. Juryns röster utgör 50% och tv-publikens röster 50% av den slutliga poängen. Som alltid tittar juryn på genrepet dagen före direktsändningen och sätter sina poäng efter det, juryns arbete kontrolleras av en oberoende kontrollant.  

5. Alla länders telefonröstning sköts av en firma i Tyskland (Digame) på uppdrag av EBU, som är arrangör av Eurovision Song Contest. SVT levererar den svenska juryns röster till den tyska firman som sammanställer det slutliga svenska resultatet. SVT är alltså inte ansvarigt för telefonröstningen under Eurovision Song Contest.  
Kontakt vid frågor gällande telefonröstningen i ESC 2022:  Thomas Niedermeyer  
Tel: +49 (0) 221 59 68 88 45
thomas.niedermeyer@digame.de

6. I semifinalerna kommer poängen presenteras i högt tempo och utan presentatörer.
I finalen kommer varje lands 12-poängare att läsas av en presentatör från varje land. 

7. I vilka semifinaler som de olika Big Five-länderna röster har vi ingen uppgift om än (ska kompletteras när vi vet).  I finalen röstar samtliga länder.   

8. Efter Semifinal 2 på torsdagskvällen 12 maj sätter Host Broadcaster startordningen för finalen. Så snart den är klar publiceras den på www.eurovision.tv.

9. I finalen sker först röstavlämning från ländernas jurygrupper. Artisten Dotter är Sveriges röstavlämnare. Efter juryresultatet presenteras tittarnas röster. För mer detaljer kring röstningssystemet, se https://eurovision.tv/about/rules/.

Kontakter

Mellomedia