Eurovision: Så blir finalen – Sverige startar som nummer 20

13 maj 2022

I natt sattes den slutliga startordningen för lördagens final med resultatet att Sverige går ut som nummer 20 i det 25 länder starka startfältet. 

Den andra semifinalen avgjordes under torsdagskvällen och förutom Sverige med Cornelia Jakobs och Hold Me Closer har ytterligare 9 länders bidrag därmed kvalificerat sig till final. Dessa läggs till de 10 som tog sig vidare i den första semifinalen samt de direktkvalificerade ”Big 5”, det vill säga England, Frankrike, Tyskland, Spanien och Italien som dessutom vann fjorårets tävling.

Startordning Eurovision Song Contest 2022

1. Tjeckien: We are Domi – Lights off

2. Rumänien: WRS – Llámame

3. Portugal: Maro – Saudade, saudade

4. Finland: The Rasmus – Jezebel

5. Schweiz: Marius Bear – Boys do cry

6. Frankrike, Alvan & Ahez: Fulenn

7. Norge: Subwoolfer – Give that wolf a banana

8. Armenien: Rosa Linn – Snap

9. Italien, Mahmood & Blanco: Brividi

10. Spanien, Chanel: SlowMo

11. Nederländerna: S10 – De diepte

12. Ukraina: Kalush Orchestra – Stefania

13. Tyskland, Malik Harris – Rockstars

14. Litauen: Monika Liu – Sentimentai

15. Azerbajdzjan: Nadir Rustamli – Fade to black

16. Belgien: Jérémie Makiese – Miss you

17. Grekland: Amanda Tenfjord – Die together

18. Island: Systur – Með hækkandi sól

19. Moldavien: Zdob și Zdub och Advahov Brothers – Trenulețul

20. Sverige: Cornelia Jakobs – Hold me closer

21. Australien: Sheldon Riley – Not the same

22. Storbritannien, Sam Ryder: Spaceman

23. Polen: Ochman – River

24. Serbien: Konstrakta – In corpore sano

25. Estland: Stefan – Hope

SVT1 och SVT Play lördag 14 maj kl 21:00

 

Så fungerar röstningen i finalen

Telefonnummer vid röstning i finalen:  099-212 01 upp till 099-212 25. Sms:a till 72211 och skriv startsiffran på bidraget som du vill rösta på: 01 upp till 25.  Varje samtal och sms kostar 3:60 kronor.  

 Man kan inte rösta på sitt eget lands bidrag, svenska telefonnummer kan inte rösta på Sverige. Med en svensk mobil kan man endast rösta i den svenska röstningen. Är man utomlands är det inte säkert att man blir uppkopplad av det lokala nätet.   

I finalen tävlar 25 bidrag – 10 från tisdagen, 10 från torsdagen och de så kallade ”Big Five” som vid sidan av Italien, också vinnaren från 2021, är Frankrike, Tyskland, Storbritannien och Spanien. Dessa länder är, liksom vinnaren av fjorårets tävling direktkvalificerade till finalen eftersom de ger det största ekonomiska bidraget till EBU. I finalen röstar alla länder som deltar 2022.

Alla länder har utsett en jury om fem personer vars röster vägs ihop med tv-publikens röster och tillsammans utgör den slutliga poäng som landet delar ut. Juryns röster utgör 50% och tv-publikens röster 50% av den slutliga poängen. Som alltid tittar juryn på genrepet dagen före direktsändningen och sätter sina poäng efter det, juryns arbete kontrolleras av en oberoende kontrollant.  

Alla länders telefonröstning sköts av en firma i Tyskland (Digame) på uppdrag av EBU, som är arrangör av Eurovision Song Contest. SVT levererar den svenska juryns röster till den tyska firman som sammanställer det slutliga svenska resultatet. SVT är alltså inte ansvarigt för telefonröstningen under Eurovision Song Contest.  
Kontakt vid frågor gällande telefonröstningen i ESC 2022:  Thomas Niedermeyer  
Tel: +49 (0) 221 59 68 88 45 thomas.niedermeyer@digame.de

I finalen sker först röstavlämning från ländernas jurygrupper. Efter juryresultatet presenteras tittarnas röster. För mer detaljer kring röstningssystemet, se https://eurovision.tv/about/rules/.

Varje lands 12-poängare läses upp av en presentatör från varje land. Artisten Dotter är Sveriges röstavlämnare.

Kontakter

Mellomedia