Så sänds American Song Contest på SVT

9 mars 2022

Världens största musiktävling Eurovision tar nu klivet över Atlanten när American Song Contest sänds i USA och SVT-tittarna kan följa tävlingarna vecka för vecka med start onsdagen den 23 mars. I programmet tävlar 56 artister, där internationella namn som Michael Bolton, Macy Gray, Jewel och Sisqo är några. Programledare är Kelly Clarkson och Snoop Dogg.

SVT sänder premiären av American Song Contest på SVT Play två dagar efter den amerikanska sändningen. Under åtta veckor har de svenska tittarna möjlighet att följa hela tävlingen på SVT.

Christer Björkman, som tillsammans med Peter Settman, Anders Lenhoff och Ola Meltzig, tagit Eurovision-formatet till USA och utvecklat det för den amerikanska tv-marknaden är förväntansfull inför premiären.

– Det är en sådan ynnest att få göra det här. Efter att först ha utvecklat, genomfört och förädlat Melodifestivalen under 20 års tid i Sverige och samtidigt jobbat med Eurovision Song Contest fem gånger och att sen – som grädde på moset – få möjlighet att ta med formatet och justera det för den amerikanska tv-publiken känns fantastiskt roligt, säger Christer Björkman.

Han gläds också över att tävlingen visas även på hemmaplan.
– Jag känner en enorm ödmjukhet och stolthet inför att ASC visas i Sverige för en publik som är så kunnig och intresserad. Det är samtidigt lite läskigt. En liten del av mig hade hoppats få jobba lite i skymundan första året – tills det har satt sig. Men jag inser samtidigt att det kanske är lite svårt när man gör det på NBC.

Men Christer Björkman är stolt över att få visa upp premiärsäsongens startfält.
– Samtidigt är vi väldigt stolta över startfältet som visar upp den enorma bredd som finns i USA,både när det gäller musikalisk spännvidd och outtömlig talang. Många av våra artister har stora karriärer i sina egna stater men har kanske inte lyckats ta det sista steget till nationellt erkännande. Förutom vissa namn som Jewel, Sisqo, Macy Grey, Allen Stone och Michael Bolton som givetvis kommer kännas igen av musikälskare i hela världen.

Om tävlingen
I American Song Contest 2022 tävlar 50 delstater, Washington DC och de fem territorierna Puerto Rico, Guam, Amerikanska Samoa, Amerikanska jungfruöarna och Nordmarianerna. I programmet tävlar alltså 56 artister med varsin nyskriven låt. Programmet är indelat i fem deltävlingar, två semifinaler och en final. I deltävlingarna tävlar 11 stater – utom i en, där det är 12 tävlande artister.

I varje deltävling går fyra av de tävlande vidare till en av de två semifinalerna. Tittarna röstar fram tre bidrag från varje program och en jury väljer ut ett fjärde bidrag. I slutet av respektive deltävling presenteras det bidrag som juryn har valt att skicka vidare till semifinal. Juryn består av 56 personer – en representant från varje tävlande stat / territorium. Tittarröstningen fortsätter efter avslutat program och resultatet redovisas i inledningen av nästa program. Samma upplägg gäller för semifinalerna.

Utöver de 20 bidragen som gått vidare till semifinal väljer juryn dessutom ut två så kallade ”redemption songs” som trots att de inte röstades fram av tittare eller jury plockas tillbaka in i tävlingen igen och får delta i en semifinal var. Premissen är att det är de två låtar som har fungerat bäst utanför programmet. Det är alltså sammanlagt 22 artister som går vidare till de två semifinalerna, elva i varje. Tittarna röstar vidare fem bidrag från varje semifinal till final. I finalen tävlar tio bidrag. Resultatredovisningen görs i Eurovisionanda med jurys som enligt traditionen delar ut 12 poäng och en sammanslagen redovisning av tittarnas poäng.

De 56 tävlande artisterna:
Alabama: Ni/Co
Alaska: Jewel
American Samoa: Tenelle
Arizona: Las Marias
Arkansas: Kelsey Lamb
California: Sweet Taboo
Colorado: Riker Lynch
Connecticut: Michael Bolton
Delaware: Nitro Nitra
Florida: Ale Zabala
Georgia: Stela Cole
Guam: Jason J.
Hawaii: Bronson Varde
Idaho: Andrew Sheppard
Illinois: Justin Jesso
Indiana: UG skywalkin
Iowa: Alisabeth Von Presley
Kansas: Broderick Jones
Kentucky: Jordan Smith
Louisiana: Brittany Pfantz
Maine: King Kyote
Maryland: Sisqó
Massachusetts: Jared Lee
Michigan: Ada LeAnn
Minnesota: Yam Haus
Mississippi: Keyone Starr
Missouri: Brett Seper
Montana: Jonah Prill
Nebraska: Jocelyn
Nevada: The Crystal Method
New Hampshire: MARi
New Jersey: Brooke Alexx
New Mexico: Khalisol
New York: ENISA
North Carolina: John Morgan
North Dakota: Chloe Fredericks
Northern Mariana Islands: Sabyu
Ohio: Macy Gray
Oklahoma: AleXa
Oregon: courtship.
Pennsylvania: Bri Steves
Puerto Rico: Christian Pagán
Rhode Island: Hueston
South Carolina: Jesse LeProtti
South Dakota: Judd Hoos
Tennessee: Tyler Braden
Texas: Grant Knoche
U.S. Virgin Islands: Cruz Rock
Utah: Savannah Keyes
Vermont: Josh Panda
Virginia: Almira Zaky
Washington: Allen Stone
Washington, D.C.: NËITHER
West Virginia: Alexis Cunningham
Wisconsin: Jake’O
Wyoming: Ryan Charles

American Song Contest sänds från Universal studios, norr om Los Angeles.

Sändningar:
American Song Contest publiceras på SVT Play två dagar efter de amerikanska direktsändningarna. Premiär onsdagen den 23 mars kl 18:00.
Programmet sänds i SVT1 lördag eftermiddag aktuell vecka (lördag 26 mars kl 16.05 för premiären).

 

 

 

 

Kontakter

Mellomedia